Nieuw vak: T & T

Na een lange tijd eindelijk eens een update op de website van de MakerKlas van het Grotiuscollege!

In schooljaar ’19 – ’20 komt er een nieuw vak voor de GPL leerlingen van klas 1 en 2: Techniek & Technologie! De inhoud ligt in het verlengde van datgene wat de MakerKlas te bieden heeft, maar is minder vrijblijvend omdat er vaste opdrachten worden gegeven.

Deze website wordt in de komende tijd uitgebreid met de opdrachten, handleidingen en het lesmateriaal dat door de leerlingen gebruikt moet gaan worden om zelfstandig aan de slag te kunnen gaan.

Een kijkje in de MakerKlas

Om een indruk te krijgen van waar de leerlingen in de MakerKlas mee bezig zijn, volgen hier een aantal foto’s.

Op 27 februari is Cuttin’ Class bij ons langs geweest om een workshop over de Kano computer te geven. Hoewel dit vooral geschikt was voor het aanleren van programmeervaardigheide aan onderbouwleerlingen, waren ook de bovenbouwleerlingen enthousiast over de manier waarop dit met een Kano computer gaat.

2015-02-27 14.37.57

Bruno en Jack maken een lamp waarvan de behuizing uit oude computerprintplaten bestaat. Het licht zal worden verzorgd door een RGB led strip, die verschillende kleuren kan weergeven. De lamp kan worden aangesloten op een PC, waarbij de kleur afhankelijk wordt van de processorbelasting!2015-02-06 15.24.54-1 2015-03-13 16.14.05

Lars en Emile maken een led cube bestaande uit 4x4x4 ledjes. De lampjes worden aangestuurd door een Arduino, die voor mooie patronen in de verlichting gaat zorgen.2015-03-13 15.34.30 2015-03-27 15.54.17

Met behulp van een Raspberry Pi en het boek Adeventuren in Minecraft leren leerlingen programmeren in de taal Python.2015-03-13 15.34.38

Soldeer een versterker voor je mobieltje.2015-03-13 15.35.01 2015-03-27 15.57.27

3D ontwerpen met Tinkercad.2015-03-13 15.35.122015-03-13 15.35.21

We maken zelf een 3D scanner! De onderdelen komen uit de 3D printer.2015-03-27 15.54.29 2015-03-27 15.56.42

Luuk maakt een klok die de tijd met led lampjes gaat weergeven en is druk bezig met uitzoeken hoe je zoiets met een Arduino programmeert.2015-03-13 15.35.33 2015-03-27 15.57.15

Lourent is vooral geïnteresseerd in robots en maakt met LEGO Mindstorms een robot die balletjes afvuurt. Niet van een LEGO bouwtekening, maar helemaal zelf ontworpen!2015-03-13 15.35.52 2015-03-27 15.55.16

Suzan maakt een word clock.2015-03-13 15.36.05

Nog op het verlanglijstje: opbergruimte! 🙂

2015-03-20 16.32.32

Workshop Kano computer

De Kano is een computer die je zelf maakt. Eenvoudig als LEGO, maar met de kracht van een Raspberry Pi minicomputer.
Op vrijdag 27 februari van 14.30 – 16.30 geeft CuttinClass een workshop met de Kano computer. Deze workshop is in eerste instantie voor leerlingen van de MakerKlas, maar er zijn nog enkele extra plaatsten beschikbaar.
Vind je het leuk om mee te doen, schrijf dan een mail naar meneer Crützen. Maar wees er snel bij want het aantal plaatsen is beperkt!
Let wel dat de workshop echt een beginnerscursus is. Dus als je al het nodige van de Raspberry Pi af weet, is het niet zo verstandig om je aan te melden.

Waarom leerlingen met de MakerKlas mee willen doen

In mijn oproep vroeg ik aan leerlingen te motiveren waarom ze aan de MakerKlas wilden deelnemen. Een greep uit de reacties:

“Het lijkt me heel intressant om vanalles in elkaar te knutselen , we doen al heel veel theorie op school, op zich niks mis mee maar dan is wat praktijk wel een leuke afwisseling.”

“Ik zou het heel leuk vinden om in deze lessen mee te mogen doen, ik hou erg van techniek, en het lijkt me heel erg handig voor later!”

“Ik houd mij al zeer lange tijd bezig met computers, en ben er zeer in geïnteresseerd.
Zelf kan ik diverse al script- en programmeertalen.
Ik heb altijd al gewild software met hardware te combineren, en daarom lijkt mij het erg leuk om aan deze klas deel te nemen.”

“Ik wil graag meedoen omdat ik hou van dingen uitvinden en progameren.
Ik ben me zelf b.v. Html aan het leren.
Ik wil wel zeggen dat ik niet zo handig ben met knippen plakken zagen en dat soort dingen maar dat kan ik me wel aan leren.”

“Techniek en alles wat daarmee te maken heeft, heeft mijn grote interesse. Ik ben zelf ook altijd bezig met knutselen, solderen, experimenteren, bouwen en dingen uitzoeken. Ik heb sinds kort een Bendoo Box en ben nu Python 3 aan het leren. Ik heb de robot van Lego MindStorms en die probeer ik te programmeren. 3D printen heeft mijn grote interesse, ik zou daar graag meer over willen leren.
Ik zou het heel leuk vinden om op het gebied van techniek meer te leren. Het lijkt me ook leuk om dat samen te doen met een groep mensen die dezelfde interesse hebben.”

“Ik heb zelf als hobby om met computers te werken en heb er ook een die ik zelf in elkaar heb gezet. Ik ben ook zeer geïnteresseerd in 3d printers en Java script en html5 (programmeren etc.).”

“Ik las het berichtje van `uitvinders gezocht’ op de grotius website. Ik dacht meteen :’Dit wil ik doen’. Ik vind het namelijk zeer interessant en leuk om met technische apparaten te werken en te knutselen. Heb zelf ook een keer een radio gemaakt via een bouwpakket. Weerstanden en schakelaars zijn mij bekend. Ook zoek ik uit hoe alles werkt. En heb veel vragen over technische apparaten. Hoe kan ik mijn smart tv via mijn smartphone besturen? Hoe schrijf ik een programma dat een arduino robot aanstuurt? Is het mogelijk om infrarood straling met mijn telefoon te zenden, om zo apparaten die met ir werken te besturen? Kan ik mijn lichten thuis aan/uitzetten via mijn pc? Hoe bestuur ik mijn pc met mijn stem? Hoe werk 3d printen?”

 

Bijeenkomst 0

Voordat we op vrijdag 9 januari officieel van start gaan met de eerste bijeenkomst van de MakerKlas, vindt er vóór de kerstvakantie – op woensdag 17 december om 14:00 in lokaal 8 – al een “bijeenkomst 0” plaats.

Op die middag zal ik een demonstratie geven van de verschillende elektronica waarmee je kunt gaan werken, zoals de littleBits, Raspberry Pi, Arduino en dingen die je daar op kunt aansluiten. Ook zal ik een demonstratie van de 3D printers geven. Op die manier hoop ik dat je al een beetje geïnspireerd raakt over datgene je zou kunnen gaan maken. Als je zelf nog geen ideeën hebt, zal ik je een hoop voorbeelden laten zien.

Mevrouw Mulders zal ook nog vertellen over het onderdeel moleculair koken, waar je mee aan de slag kunt gaan. En wanneer je je wil gaan bezighouden met het maken van een designvoorwerp om te 3D printen, dan kun je bij mevrouw Sijstermans terecht.

In de MakerKlas mag je zelf bedenken wat je maakt, natuurlijk binnen de mogelijkheden die wij op school hebben. Het leuke is ook dat je geen “standaard” les krijgt, zoal bij de meeste andere vakken het geval is, maar voor een groot deel zélf de zaken moet uitpluizen en anderen helpen zodat je van elkaar kunt leren. Omdat het belangrijk is om van te voren goed na te denken over hoe je op een handige manier te werk moet gaan, zullen we het tijdens bijeenkomst 0 ook nog hebben over hoe je een goed ontwerp maakt.

FTC robotVerder krijg je nog informatie over de FTC robotwedstrijd waar we met een team van 8 leerlingen aan mee doen. We zijn nog op zoek naar mensen met technisch inzicht en creativiteit om de robot te bouwen en programmeren. Ook ben je van harte welkom (en zéér hard nodig) als je de bouwers/programmeurs wil ondersteunen door bijvoorbeeld

  • te zorgen voor teamkleding,
  • ons team en de wedstrijd binnen en buiten school meer bekendheid te geven,
  • op zoek te gaan naar sponsoren voor materiaal.

Ben je dus alsnog nieuwsgierig geworden naar de MakerKlas of de FTC robotwedstrijd, kom dan op woensdag 17 december eens een kijkje nemen!

Webwinkel sponsort materiaal!

Elektronicawebwinkel Embedded Computer (@EmbeddedCompute) heeft via Twitter het idee van de MakerKlas opgevangen en is zo enthousiast over dit initiatief, dat ze ons een hele doos met materiaal schenken!

EmbeddedComputer

Het materiaal bestaat onder andere uit:

  • Een BeagleBone Black,
  • zonnepaneel om een Arduino van energie te voorzien (of je mobiele telefoon op te laden!),
  • Verschillende Iteaduino ontwikkeldbordjes (vergelijkbaar met Arduino),
  • LCD + controller shield om de functionaliteit van een Arduino uit te breiden met een schermpje met knopjes,
  • een boel elektronica (LEDjes, weerstanden, knopjes, diodes, condensatoren, (servo)motoren, draadjes, …

Hopelijk zijn er nog meer bedrijven die ons willen steunen. We zijn nog op zoek naar:

Update: bovenstaande dingen hebben we nu!

Tot slot sluit ik me aan bij de reacties die ik op Twitter kreeg: